Les primeres dones intendentes

L’any 2008 la intendenta Rocío Rubio i l’actual comissària Cristina Manresa, de la quarta promoció, van assolir un dels càrrecs amb més responsabilitat dins de l’escala superior jeràrquica del cos de Mossos d’Esquadra: categoria professional d’intendenta.

De la intendenta Rubio cal destacar la bona feina feta en els delictes d’odi juntament amb el fiscal Miguel Ángel García Aguilar i que va ser pionera a Espanya: interlocució amb col·lectius, premsa, formació i divulgació del protocol.

Intendenta Rocío Rubio amb uniforme
de mitja gala mostrant una condecoració.

Comissària Cristina Manresa

Reprodueix vídeo

Vídeo dels 10 anys dels Mossos d’Esquadra a Barcelona.

La finalització del desplegament a tot el territori de Catalunya

Amb el desplegament a les comarques del Camp de Tarragona i de les Terres de l’Ebre, el 2008 conclou el desplegament territorial del cos de Mossos d’Esquadra. Homes i dones formen una policia integral amb competències plenes a tot el territori català. La intendenta Teresa Laplana ocupa, juntament amb la intendenta Moriana a Girona, el més alt càrrec assolit fins al moment per una dona, el de sotscap de regió, a la Regió Policial Camp de Tarragona.

La intendenta és una de les primeres 43 dones que van ingressar al cos de Mossos d’Esquadra l’any 1985. Durant la seva dilatada trajectòria professional ha ocupat els càrrecs de cap de la Unitat Central de Menors i cap de les ABP Les Corts, Sant Andreu i Eixample. Cal destacar també la seva vessant més esportiva: va representar el cos de Mossos d’Esquadra a les diferents edicions dels Jocs Mundials de Policies i Bombers1. L’any 2011 va formar part de la delegació de mossos i mosses que van participar en els Jocs a la ciutat de Nova York.

1 Els Jocs Mundials de Policies i Bombers (nom oficial, World Police and Fire Games, WPFG) són una competició multiesportiva biennal oberta a la participació de membres de cossos de seguretat i bombers, en actiu o retirats, d’arreu del món.

Reportatge a la intendenta i sotscap de la Regió Policial Camp de Tarragona, Teresa Laplana, sobre la seva trajectòria personal i l’evolució de la policia catalana en el darrer quart de segle.

Laplana que, actualment, supervisa el desplegament dels Mossos a les comarques del Baix Penedès, Tarragonès, Alt Camp, Baix Camp, Conca de Barberà i Priorat, va ser una de les primeres dones que van accedir al cos el 1986. Com a mossa, va viure la creació de la primera comissària de policia específica de menors, els jocs olímpics, l’inici del desplegament a Osona i el desplegament dels mossos a Barcelona, entre d’altres esdeveniments.

La intendenta i sotscap recorda que a la seva promoció van entrar 45 dones, d’una promoció de 245 persones, una proporció aleshores molt alta. La Teresa va canviar la carrera de farmàcia per l’Escola de Policia de Catalunya i quan es va graduar va començar a treballar. La seva primera destinació va ser la brigada de menors, que per ella va ser especialment enriquidor, ja que, entre d’altres coses, va formar part de la posada en marxa de la primera comissaria específica de menors.

El 1991, la Teresa Laplana va ascendir a caporal i, el 1994, va ascendir i es va convertir en una de les quatre primeres sergentes del cos, fet que li va suposar el trasllat a Lleida des de Barcelona. Va ser un moment molt dur per a ella, ja que va haver de deixar els seus dos fills a Barcelona, fins que hi va tornar com a cap de la unitat central de menors el 1996.

El 2002 va ascendir a sotsinspectora i, el 2005, a inspectora, moment en què va iniciar una nova etapa com a cap de la comissaria de les Corts, coincidint amb el desplegament dels Mossos a Barcelona. El 2008 es va convertir en una de les primeres quatre dones intendentes del cos.

En tots aquests anys, la Teresa ha vist créixer i transformar-se el cos de Mossos d’Esquadra, i com la presència de la dona s’ha normalitzat arribant a un 20 %, un dels percentatges més alts de les policies europees. Tot i que, segons les seves pròpies paraules […]

Incorporació de la dona a la Unitat d'Intervenció en Muntanya

La Unitat d’Intervenció en Muntanya (UIM) neix l’any 2000 per donar resposta a les funcions policials en un entorn de difícil accés. Requereix d’uns coneixements, de material i de formació especialitzada en prevenció i neutralització de situacions de risc, però també en anàlisi d’informació, investigació, inspecció i esclariment dels fets en accidents.

L’any 2008, vuit anys després de la seva creació, la mossa Rut Grau accedeix a la UIM, el que la va convertir en l´única agent femenina de la unitat.

La UIM dona resposta a tot el territori de Catalunya a través de tres grups operatius ubicats a Sabadell, La Seu d’Urgell i Vielha, respectivament.

La Rut Grau amb els seus companys de la Unitat de Muntanya.