Inici del desplegament del cos de Mossos d’Esquadra

El 17 d’octubre de 1994 la Junta de Seguretat de Catalunya formalitza el model de substitució de les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat espanyol a Catalunya i acorda el primer desplegament dels Mossos d’Esquadra per substituir la Policia Nacional i la Guàrdia Civil.

El desplegament territorial es complementa amb l’assumpció progressiva de competències especialitzades, com les competències en matèria de trànsit, que assumeix la Generalitat, el 29 de gener de 1997. La Llei 10/1994 d’11 de juliol de la Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra defineix els Mossos com un cos de naturalesa civil i organització jerarquitzada.

El desplegament del cos de Mossos d’Esquadra com a policia ordinària i integral s’inicia a la comarca d’Osona, l’1 de desembre de 1994 amb l’obertura de la comissaria de Vic, i acaba l’any 2008 a les regions policials Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre.

Mosses d’Esquadra als carrers i al transport públic de diverses ciutats de catalunya.

Reprodueix vídeo

Vídeo sobre els inicis dels Mossos a Vic.

Una de les funcions principals dels homes i les dones que treballen a la Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra és la seguretat ciutadana i l’ordre públic; la seva feina de carrer fa que siguin els primers a prendre contacte amb tot allò que succeeix al territori i amb els requeriments de la ciutadania.

La missió principal de les unitats de seguretat ciutadana és protegir el lliure exercici dels drets i deures de la ciutadania i garantir-ne la seguretat.

Els serveis de reacció i prevenció els duen a terme les patrulles uniformades i els agents de paisà, homes i dones que treballen a diferents grups: l’Oficina d’Atenció al Ciutadà, el Grup de Proximitat, el Grup d’Atenció a la Víctima, i l’Oficina de Relacions amb la Comunitat, tots ells coordinats pels mossos i mosses adscrits a les Sales de Coordinació.